Dildons Historia
dildos logo

Dildons Historia

 

Fysiska replikor så kallade dildos har funnits nästan lika länge som den riktiga penisen. Dildon är faktiskt en del av människans historia, låt oss berätta mer om den från allra första början ända fram till nutid. Ordet dildo kommer från början från det italienska ordet "diletto" som betyder "glädje".

 

 

Den allra första dildon som är verkligt känd utvanns av paleontologer redan under den paleolitiska eran. Den var tillverkad av polerad sten som var fräst och putsad till hög glans. Det råder delade meningar i debatten om huruvida dess egentliga syfte var för religiös ritual eller för njutning via onani. Förmodligen finns dessa delade meningar på grund av att det är omöjligt att få ett definitivt svar då sexualiteten var något helt annat i den tiden. Oavsett avsikt så kvarstår att den första dildon huggdes ut av sten och sedan hittades tillsammans med andra personliga tillhörheter som kammar och synålar i dåtidens nattduksbord.

historiska dildos

Historian sträcker sig såpass långt att tillbaka att både greker och romare är berörda. Dionysos var guden av vin och fertilitet, även kallad Bacchus eller Liber. Vi vet också att både manliga och kvinnliga romarna och grekerna använde dildos för nöjes skull. Grekerna var först av alla att tillverka dildos av läder och djurtarmar för smidande av den första till känslan realistiska dildon. Dåtidens motsvarighet till dagens silikon! Ett historiskt rykte som lever kvar är att det var den legendarisk förförerskan Cleopatra som uppfann den första vibrerande dildon. Ryktet säger att det var en trädildo som var urholkad och fylldes med arga bin som på så sätt fick dildon att bli en massagestav, hur mycket sanning det ligger i detta får vi förmodligen aldrig veta. Om det skulle stämma är Cleopatra förmodligen en av de första i världshistorien som riskerat livet för lite njutning! Uppgifter finns även om att Julius Caesar ger Cleopatra en omsorgsfullt och bearbetad dildo i guld med ingraveringen "penisskulptur".

 

Kineserna var även dem tidiga att intressera sig för kvinnlig onani. Rika kinesiska män var servade sina fruar med dildos i hopp om att hålla dessa fruar trogna och hindra dem från att ta intresseraa sig för homosexualitet. De äldsa kinesiska dildosarna som hittats var gjutna i brons och andra metaller. I Indien och Persien var oskulder mycket omtalade och på något sätt hånade. Blod från mödomshinnan ansågs vara orent och undveks på alla tänkbara sätt. På bröllopsnatten var det tradition att använda en stor dildo av sten för att bryta mödomshinna. Ibland gjordes det som en ceremoni i centrum av staden, antingen för att fira eller bekräfta oskulden hos en kvinna. I berättelsen "Tusen Och En Arabisk Natt" diskuteras dildos som görs av ädelmetaller som guld och silver, ibland med iläggningar av elfenben.

 

Anledningen till att man använder dildos har mer eller mindre varit densamma större delen av historien, för njutnings skull. Hos vissa kulturer finns inte den penisliknande dildon alls, där hittar du i historian istället mer naturliga objekt som t.ex. grönsaker, frukter och bananer. Precis som allt annat i renässansen var givetvis även dildona i denna tid utsmyckade och inspirerade av konstnärer. Runt 1920-talet blev dåtidens tekniken mer avancerad, nya material presenterades i tillverkningen av dildos. Det nya heta ämnet hette gummi och var dåtidens fluga, något som sitter kvar än idag bland många amerikanska varumärken. Den största nymodigheten på 20-talet var dock kombinationen av elektricitet. Man kan säga att det finns många skillnader mellan en dildo och en vibrator eller massagestav, och det är sant.

 

äldre dildos

Förr i tiden trodde många och även läkare att "kvinnliga problem" med allt från huvudvärk till trötthet och depression kunde botas av hysterisk paroxysm som vi idag kallar för en orgasm. Under dåtidens läkarbesök hjälpte läkarna oroliga kvinnor att få orgasm på ett mycket praktisk sätt. Det råder delade meningar om det verkligen fungerade men en sak var säker, det tog upp mycket av läkarnas tid. Företaget General Electric var precis på gång med att göra sin femte elektriska hushållsapparater, vibratorn var faktiskt företagets femte produkt från start. Den första praktiska vibratorn var uppfunnen och var avsedda att få de besvärliga kvinnorna ur sin hysteriafas, så att läkarna kunde återgå till viktigare problem som att skapa Viagran :).

 

Elektricitet är förvisso inte den enda moderna innovationen inom dildotekniken. Tillkomsten av silikon var ett stort steg framåt både vad gälleri funktionalitet dildos och känslan för sexuell stimulering. Silikonet är hypoallergen, känns mer likt riktig människohud än icke-porösa material och bryts inte ned på samma sätt som tidigare material. Genom åren har det experimenterats med olika material där allt från metalldildos till dildos av glas har förekommit. Mer om olika material kan du läsa under kategorin Material.

 

Idag finns många olika typer av dildos, dildos finns i varje modell du kan tänka dig, för varje smak och erfarenhetsnivå. Visste du att det i USA finns vissa stater som faktiskt har begränsat hur många dildos du får inneha via stiftade lagar?

 

Oavsett varför eller till vad dildon använts för historiskt så är ändå den huvudsakliga uppgiften dildon har att alltid vara till din tjänst. Det bästa är att du i dagens öppnare och mer utvecklade samhälle slipper hugga eller tälja fram din dildo, du kan enkelt klicka dig runt och handla den på nätet istället!